Wetsvoorstel Wet verbetering zekerheid flexibele arbeidskrachten

09 sep 2024

Onlangs heeft Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het wetsvoorstel Wet verbetering zekerheid flexibele arbeidskrachten naar de Raad van State gestuurd voor advies.

Het wetsvoorstel bevat onder meer de volgende maatregelen:
 

  1. Aanpassing van de ketenregeling ter voorkoming van draaideurconstructies. Na drie tijdelijke contracten mag een werkgever een werknemer pas na vijf jaar in plaats van na zes maanden opnieuw een tijdelijk contract aanbieden.
  2. Nulurencontracten worden afgeschaft. In plaats daarvan komen (vaste en tijdelijke) basiscontracten met een minimumaantal uur waarvoor werkenden tenminste worden ingeroosterd.
  3. Uitzendkrachten hebben recht op minimaal hetzelfde salaris als werknemers met hetzelfde werk en moeten gelijkwaardig worden behandeld. 

Voor scholieren en studenten met een bijbaan gelden andere regels. Zij mogen wel op oproepbasis blijven werken. Ook blijft gelden dat op scholieren met een bijbaan die jonger zijn dan achttien jaar, de ketenregeling niet van toepassing is. Voor scholieren van achttien jaar en ouder en studenten met een bijbaan zal bij inwerkingtreding van het wetsvoorstel een onderbrekingstermijn van zes maanden gelden. Dit geldt ook voor uitzendkrachten in zowel Fase A als Fase B.  

Voor seizoensarbeid geldt een uitzondering op de ketenregeling en dat blijft met dit wetsvoorstel ook zo, omdat dit werk niet het hele jaar door uitgevoerd kan worden. 

Nadat de Raad van State advies heeft uitgebracht en het wetsvoorstel eventueel is aangepast, gaat het definitieve voorstel door naar de Tweede Kamer. Of en wanneer het wetsvoorstel in werking zal treden, is daarom vooralsnog niet bekend. 

Meer nieuws lezen?

Wij maken op deze nieuwspagina alleen een gedeelte van de nieuwsberichten openbaar. De andere berichten zijn alleen voor abonnees. Dan gaat het bijvoorbeeld om vraag en antwoord van helpdeskvragen en de meeste jurisprudentie.

De uitspraken van rechters houden wij wekelijks bij en vatten deze samen voor jullie. Zo blijf je actueel bij wat er speelt in de rechtspraak bij de rechtbanken, gerechtshoven, Centrale Raad van Beroep, Raad van State en Hoge Raad. 

Ook kan je als abonnee reageren op nieuwsberichten door het plaatsen van je eigen idee, visie of vraag. 

Ik wil abonnee worden/ aanmelden

Log in

Gerelateerde nieuwsberichten