Evaluatie wet vereenvoudiging beslagvrije voet

04 dec 2024

Volgens de evaluatiebepaling wordt de wet na vijf jaar geëvalueerd. Omdat met de wet belangrijke wijzigingen zijn doorgevoerd in het proces rond beslaglegging en bij de berekening en toepassing van de beslagvrije voet, is ervoor gekozen om al eerder een tussentijdse evaluatie uit te laten voeren.

Met tevredenheid stelt de staatssecretaris vast dat het systeem in de meeste gevallen beter functioneert. Aanvullend aan de hoofdconclusie biedt het rapport nuttige aanknopingspunten voor verbetering en ondersteuning bij de berekening en uitvoering van de beslagvrije voet en ondersteuning van de publieke en private ketenpartners. Verder beveelt het rapport vervolgonderzoek aan richting de definitieve wetsevaluatie in 2026. Hoewel de nieuwe wet in algemene zin tot verbeteringen heeft geleid, vraagt het verdiepend onderzoek aandacht voor de doorwerking van de beslagvrije voet onder specifieke omstandigheden.

Onder andere blijkt uit de evaluatie:

Bij structurele inkomensveranderingen zou er meer mogelijkheid moeten komen om dit tussentijds aan te passen in plaats van iedere 12 maanden zoals de wet nu voorschrijft. 

Bij de berekening van de beslagvrije voet kan op dit moment onvoldoende rekening worden gehouden met fluctuerende inkomensveranderingen. De beslagvrije voet kan uitsluitend worden berekend op basis van eerder maandelijks inkomen waarbij beperkt kan worden ingespeeld op fluctuaties.

In het verdiepend onderzoek wordt geconcludeerd dat AOW-gerechtigden er inderdaad in algemene zin op achteruit zijn gegaan ten opzichte van de oude systematiek, maar niet sterker dan door de wetgever was voorzien. De wet pakt daarmee voor alleenstaande AOW-gerechtigden uit zoals was voorzien. Voor gehuwde AOW-gerechtigden is de achteruitgang zelfs minder sterk dan verwacht. Het verdiepend onderzoek geeft geen aanleiding voor een specifieke verhoging van de beslagvrije voet alleen voor AOW-gerechtigden aangezien de uitkomsten van de beslagvrije voet niet negatiever - en voor gehuwden zelfs gunstiger - uitpakken dan was beoogd met het wetsvoorstel. Ook is er in een verdiepend onderzoek gekeken naar de verhouding tussen beslagvrije voet en uitgaven voor AOW-gerechtigden vergeleken met andere leef- en gezinssituaties. Maar er is onvoldoende naar voren gekomen dat er een nadeel is. 

Deze uitkomsten van onderzoek zijn aanleiding om de keuze om geen rekening te houden met kosten van kinderopvang bij de berekening van de beslagvrije voet te heroverwegen. Naar aanleiding van het verdiepend onderzoek worden beleidsopties uitgewerkt met voor- en nadelen van manieren om hier alsnog rekening mee te kunnen houden.

De wet leidt tot op grote hoogte tot uitkomsten zoals was beoogd. De rapporten bieden een helder overzicht van de instrumenten en de afwegingen en vragen met name aandacht voor de doorwerking van de beslagvrije voet onder specifieke omstandigheden. Het is belangrijk om waar mogelijk voort te bouwen op de positieve voortgang die is bereikt met de wet tot dusver en te investeren in de verdere ontwikkeling en sturing in de keten. Richting de definitieve wetsevaluatie in 2026 zullen voor gevonden knelpunten beleidsopties verder worden uitgewerkt en zal aanvullende informatie worden verzameld. Uiteraard worden de ketenpartijen en stakeholders hierbij betrokken. Wordt vervolgd...

Meer nieuws lezen?

Wij maken op deze nieuwspagina alleen een gedeelte van de nieuwsberichten openbaar. De andere berichten zijn alleen voor abonnees. Dan gaat het bijvoorbeeld om vraag en antwoord van helpdeskvragen en de meeste jurisprudentie.

De uitspraken van rechters houden wij wekelijks bij en vatten deze samen voor jullie. Zo blijf je actueel bij wat er speelt in de rechtspraak bij de rechtbanken, gerechtshoven, Centrale Raad van Beroep, Raad van State en Hoge Raad. 

Ook kan je als abonnee reageren op nieuwsberichten door het plaatsen van je eigen idee, visie of vraag. 

Ik wil abonnee worden/ aanmelden

Log in