Aansprakelijkheid beschermingsbewindvoerder, diverse schadeposten

26 apr 2024

De rechthebbenden hebben de voormalige bewindvoerder aansprakelijk gesteld voor door hen gedurende het bewind geleden schade. 

De beoordeling

Ingevolge artikel 1:444 Burgerlijk Wetboek (hierna: BW) is de bewindvoerder jegens de rechthebbende aansprakelijk, indien hij in de zorg van een goed bewindvoerder te kort schiet, tenzij de tekortkoming hem niet kan worden toegerekend. Ingevolge artikel 1:362 BW kan de kantonrechter op verzoek of ambtshalve de schade vaststellen, die de rechthebbende door slecht bewind van de bewindvoerder heeft geleden en de bewindvoerder tot vergoeding daarvan veroordelen.

Een aantal vorderingen worden afgewezen. Onderstaande onder andere twee vorderingen die worden toegewezen. 

Hypotheekrente

Er moet derhalve van uitgegaan worden dat het langdurig niet betalen van de hypotheekrente een aan hem toerekenbare fout is geweest van de voormalig bewindvoerder. Rechthebbenden miskennen echter dat voor een veroordeling in schade nodig is dat sprake is van oorzakelijk verband tussen de fout en de schade. Dat verband ontbreekt in dit geval.

Bijzondere bijstand kosten bewindvoering te laat aangevraagd

Rechthebbende stellen dat de voormalig bewindvoerder de bijzondere bijstand onjuist heeft aangevraagd, hetgeen tot een (gedeeltelijke) afwijzing van de toekenning heeft geleid. 

De kantonrechter is van oordeel dat de bewindvoerder fouten heeft gemaakt. Ten eerste had hij het advies van de gemeente om geen bijzondere bijstand aan te vragen omdat onduidelijk was waar rechthebbenden verbleven, niet mogen volgen. Hij had van rechthebbenden duidelijkheid moeten vragen over hun feitelijke verblijfplaats en moeten aandringen op het inschrijven op hun verblijfsadres zodat hij bijzondere bijstand kon aanvragen. 

Ten tweede was het fout van de bewindvoerder dat hij geen bezwaar heeft gemaakt tegen het buiten behandeling laten van de aanvraag van 1 november 2017. Door die fouten van de voormalig bewindvoerder hebben rechthebbenden over de periode van 1 februari 2017 tot 18 januari 2018 geen bijzondere bijstand ontvangen. De schade bedraagt 11 maanden en 17 dagen (11+17/31e) x € 172,83 = € 1.995,91.

Bron: Rechtspraak
ECLI:NL:RBGEL:2023:7322
Meer nieuws lezen?

Wij maken op deze nieuwspagina alleen een gedeelte van de nieuwsberichten openbaar. De andere berichten zijn alleen voor abonnees. Dan gaat het bijvoorbeeld om vraag en antwoord van helpdeskvragen en de meeste jurisprudentie.

De uitspraken van rechters houden wij wekelijks bij en vatten deze samen voor jullie. Zo blijf je actueel bij wat er speelt in de rechtspraak bij de rechtbanken, gerechtshoven, Centrale Raad van Beroep, Raad van State en Hoge Raad. 

Ook kan je als abonnee reageren op nieuwsberichten door het plaatsen van je eigen idee, visie of vraag. 

Ik wil abonnee worden/ aanmelden

Log in