Kostendelersnorm 2023

Uit onderzoek blijkt dat sinds de invoering van de kostendelersnorm in 2015, er in huishoudens met een bijstandsuitkering meer jongeren het ouderlijk huis verlaten als zij 21 jaar worden. Dit heeft vaak een financiële reden; de ouders zijn bang om een lagere uitkering te krijgen, terwijl hun kind niet in staat is om bij te dragen in de woonkosten. Ouders sporen hun kind aan het huis uit te gaan. Dit werkt dak- en thuisloosheid onder een deel van die jongeren in de hand, met name onder kwetsbare jongeren.

Daarom wordt de leeftijdsgrens voor de kostendelersnorm verhoogd naar 27 jaar. Deze wetswijziging moet ervoor zorgen dat ouders met een bijstandsuitkering geen inkomensonzekerheid ervaren zodra inwonende kinderen 21 jaar worden en dat daarmee dak- en thuisloosheid onder jongeren wordt verminderd. Lees hieronder de volledige uitleg over de kostendelersnorm 2023. 

Het hele artikel lezen?

Dit handboek hebben wij gemaakt voor jou zodat je op één plek alle informatie kunt vinden over bijstand en heel veel andere regelingen.

Wil je de inhoud lezen van de meer dan 450 artikelen, allemaal actueel en voorzien van voorbeelden, wetteksten en jurisprudentie met permanente links. Zo gemaakt dat je snel alles kan vinden en door kan met je werk!

Ik wil abonnee worden/ aanmelden

Log in